Het is half zes. Ik zit in de auto en sta op de Oldenzaalsestraat. Ik ben op weg naar de Jumbo. Ik heb net een kledingrek opgehaald en dacht: ik rij direct even door naar de supermarkt. Dat “even” valt vies tegen! Het is spitsuur, dus ik rij stapvoets. Terwijl ik langzaam dichterbij het kruispunt kom om links af te slaan, voel ik het steeds bewuster: dat energieslurpende gevoel als ik in de auto zit. Herken jij dit? Vandaag beschrijf ik waarom ik liever fiets ga dan de auto pak.

Geen auto

Allereerst zal ik toegeven dat ik zelf geen auto heb. Voor mij is in de meeste gevallen de auto dus geen optie. Alleen wanneer ik grote dingen moet vervoeren of ergens in de middle of nowhere moet zijn, ga ik met de auto. Die auto leen ik dan vaak van vrienden. Voor de rest vind ik een auto ook overbodig.

Nou ja, eerlijk is eerlijk. Wanneer het met bakken uit de hemel komt, zou ik ook het liefst in een auto stappen in plaats van – verstopt in mijn regenpak – op de fiets. Toch ben ik blij dat ik geen auto heb en red ik mij uitstekend op de fiets. Fietsen geeft mij een vrijer en meer ontspannen gevoel dan in de auto zitten. Helemaal nu het wat kouder en eerder donker is, is het goed om dit soort buitenmomentjes te pakken.

Auto rijden kost energie

Hoe is auto rijden voor jou? Sta je er eigenlijk wel eens bij stil welk effect autorijden op jou heeft? En welk verschil het maakt wanneer je met de fiets gaat? Wellicht heb je niet veel keus. Woon je te ver van je werk of wonen je ouders in een klein dorpje waar de buurtbus maar één keer per uur komt. Dan nog is het goed om je er wel bewust van te zijn wat auto rijden met je doet. Het kan effect hebben op de rest van jouw dag/avond.

Voor mij kost autorijden energie. Vooral als het donker is of het regent. Om nog maar te zwijgen over een combinatie van die twee. In de auto kijk ik veel meer om mij heen (dit betekent veel meer prikkels). Ik moet mij meer focussen. Na een stuk autorijden voel ik mij vermoeid. Daarbij merk ik, dat ik in de auto sneller geïrriteerd ben. Terwijl ik dat normaal helemaal niet snel ben. Voor mij een extra bevestiging dat ik geen energie van auto rijden krijg (ken je deze reclame nog).

Een goede fiets

Omdat ik geen auto heb, vind ik het wel belangrijk om een goede fiets te hebben. Niet zo’n stationsfiets, maar één met versnellingen en goede verlichting (en dus een dik slot, om er goed op te passen). Een goede fiets maakt het fietsen een stuk fijner. Je bent sneller en je hebt niet gevoel dat je moet zwoegen als je een brug op fiets. Een goede fiets is echt een aanrader!

Ik ga af en toe zelfs gewoon een stukje fietsen. Nog net niet met zo’n kaart op m’n stuur, maar wel lekker op het platteland, tussen de weilanden en de schattige boerderijtjes. Kneuterig hè? Maar het is zó fijn. Lekker met je snoet in het zonnetje, de wind door je haren en een weids uitzicht. Het geeft een gevoel van vrijheid. Het geeft me energie.

Zes redenen om (meer) te fietsen

Waarom is fietsen nou zo fijn? Laten we de voordelen eens op een rijtje zetten. Naast dat het duurzamer en goedkoper is, is het lekker omdat:

  1. Na een stuk fietsen voel jij je alert. Ga je op de fiets naar je werk, dan, start je de dag met meer focus en een frisse blik.
  2. Fietsen verbetert je humeur. Door de beweging maak je endorfine aan. Een stofje waardoor jij je goed voelt. Fiets je na een lastig gesprek naar huis, dan schud je het makkelijker van je af.
  3. Fietsen zorgt voor een betere doorbloeding. Dit betekent meer zuurstof voor je organen en een versnelling van je stofwisseling. Je lijf staat helemaal aan!
  4. Het verbetert je conditie en vetverbranding. Je voelt je fitter en je verbrand meer calorieën.
  5. Het verbetert je weerstand. Je bent minder vaak verkouden of ziek en je bent sneller weer beter als je het wel een keer te pakken hebt.
  6. Wanneer je overdag beweegt én lekker in de buitenlucht bent, slaap je ’s nachts beter. Dat wil toch iedereen!

Conclusie

Soms kun je niet anders en is de auto de beste optie. Voor al die andere momenten: zorg voor een goede fiets, zorg voor goede kleding (warm en/of regenbestendig) en pak die fiets zo vaak mogelijk. Je gaat ervaren dat het je meer energie geeft en je met een fris koppie op je werk of juist weer thuis komt. Zeker in de herfst en winter als je al minder buiten komt.

Ben jij je bewust wat jou energie geeft? Ken jij de signalen van je lijf wanneer je gas kunt geven of even dat stapje terug moet doen? Op 22 november geef ik een workshop: ken je lijf, voel je goed. Kom je ook?

Share This