Eind augustus zit ik tegenover Rosanne, de tekstschrijfster van mijn website. Het is tijd voor versie 2.0 van mijn website. Na onze brainstormsessie realiseer ik het me opnieuw: wat kost nadenken toch een portie energie. In deze blog geef ik je inzicht in het energieverbruik wanneer je iets (nieuws) creëert en geef ik vijf tips hoe je op tijd je energie kunt opladen voor het beste resultaat.

Rosanne en ik

Voordat ik de inhoud in ga, geef ik je een klein inkijkje in het team: Rosanne en Susan. Rosanne en ik zijn beide super enthousiast, zitten vol ideeën en halen graag het maximale uit onze samenwerking. Samen gaan we van idee, naar inzicht. We beginnen te stuiteren als de ander precies begrijpt wat de één bedoelt – “Ja, precies dat!!”.

Hierdoor komen er super gave dingen tot stand (ik wil niet opscheppen, maar kijk maar naar de teksten op mijn website. Super vet toch?). We knallen maximaal! Maar man, aan het eind van de dag kun je me opvegen. Ik heb hoofdpijn en zit gedachteloos naar mijn scherm te staren. Ik ben op. Ik heb alles er uit gehaald wat er in zit, inclusief mijn hele energievoorraad.

Je brein op volle toeren

Ken je dat: die spannende presentatie doe je in je hoofd al 10 keer voordat het echt zover is. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief kun je uren blijven knutselen aan die ene alinea. Wanneer jij iets doet of maakt wat nieuw is, dan gebruikt je brein al zijn denkkracht. In je hoofd ben je eindeloos aan het sleutelen terwijl er op papier vrij weinig gebeurd. Dit kan zelfs weer leiden tot frustratie, maar daar later meer over.

Voor sommigen, zoals voor mij, zijn dit momenten. Het vernieuwen van mijn website, het ontwikkelen van een workshop. Het zijn periodes waarin in ik nieuw werk neer zet. Voor anderen is creëren dagelijkse kost. Denk aan designers, schrijvers, architecten, muziekanten, sprekers, maar ook mensen die voortdurend problemen oplossen. Banen waarbij je (bijna) niets op de automatische piloot doet. Je continu bezig bent met nadenken en creëren. Herken jij je hier in? Dan is het extra belangrijk om je energiebalans goed in de gaten te houden.

Neem op tijd een stapje terug

De week na onze borrelsessie gaan Rosanne en ik echt aan de slag. Twee dagen volop knallen. Dinsdagochtend word ik om half 6 ’s ochtends wakker en kan niet meer slapen. Mijn brein staat aan! Ik kan ‘m niet meer in stand by zetten en ik weet het: ik piek te vroeg. Na de lunch voel ik me leeg. Zelfs het gezellig kletsen kostte mij blijkbaar energie. Ik staar naar mijn scherm, maar ik voel me leeg. Ik besluit om nog even in mijn eentje buiten te gaan zitten en 20 min. rust te nemen. Gelukkig, dat helpt. Ik ga weer zitten en het lukt me om verder te schrijven. Die pauzes alleen neem ik later nog eens en red het daarmee tot een uurtje of vijf. Dan is het echt klaar.

Naast het energieslurpende gevoel word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Creëren kost tijd. Veel tijd. Wat zijn nou drie alinea’s? In de praktijk ben ik er zo wat een hele ochtend mee bezig. De juiste woorden vinden, oog voor het totaalplaatje, ondertussen afstemmen met Rosanne. Het lijkt zo concreet, wat er moet komen te staan en tegelijkertijd is het veel grootser dan dat. Creëren is niet hetzelfde als doen. Het is doen, bijschaven, schrappen, verfijnen, uitzomen, puntjes op de i, er een nachtje overslapen, iemand anders er naar laten kijken, perfectioneren. Het is een proces.

Manage je energie, niet de inhoud

Het creëren van nieuwe dingen valt eigenlijk niet in tijd in te delen. Het gaat er om dat je het proces bepaald. Niet alleen om te voorkomen dat je energie te vroeg op is, maar juist ook om vooraf de energie te hebben om te creëren. Want ben je leeg, dan kun je die toffe ideeën ook wel vergeten. Gebruik deze vijf tips om het maximale uit je creatieproces te halen.

  1. Zorg voor voldoende ontspanning. Waar je met een automatische-piloot-klus makkelijk ruim een uur kan zitten, neem je nu vaker pauze. Die pauzes zorgen ervoor dat je brein kan ontspannen en (een deel van) de prikkels kan verwerken. Deze pauze kan anders zijn dan een reguliere pauze. Zo had ik na de lunch nog tijd in mijn eentje nodig.
  2. Reken minimaal drie keer de tijd die je eigenlijk denkt nodig te hebben. Wanneer je iets nieuws leert ben je hier langzamer in, dan iemand die het goed onder de knie heeft. Wanneer je iets creëert, moet je rekening houden met het proces. Een idee staat nooit één keer. Je hebt een ruwe schets die langzaam steeds fijner en helderder wordt. Dit proces heeft tijd nodig.
  3. Zorg er voor dat je geen afleiding hebt. Zorg ervoor dat jij je al jouw aandacht hebt voor wat jij te doen hebt. Ga bijvoorbeeld in een stilte ruimte zitten, doe je telefoon uit en open alleen het bestand waar je aan wilt werken. Focus!
  4. Ga geregeld even bij je werk weg. Loop naar een andere ruimte of staar naar buiten. Neem afstand, zodat je brein alles op zijn plek kan leggen en jij er met een geordende blik weer naar kunt kijken. Wanneer je door blijft ploeteren, is het net als drijfzand. Hoe harder je werkt, hoe dieper je er in weg zakt en het niet meer ziet.
  5. Forceer het niet! Wanneer jij op maandagmorgen er voor gaat zitten en er komt niets, ga dan iets doen waar je energie van krijgt. Zorg er voor dat er in je hoofd ruimte komt om ideeën te creëren en dat jij de brandstof hebt, om dat daadwerkelijk te doen.
Conclusie

Het was een flinke klus. Af en toe was het afzien, de frustratie dat je weet dat het er nog niet helemaal is, maar ook niet weten wat dan. De tijd die voorbij vliegt. Aan de andere kant, de momenten waarin we zaten te glunderen, “wauw” dat is nog vetter dan één van ons eerst had bedacht. We houden elkaar scherp en tillen het eindresultaat naar een hoger niveau. Van een 7,5 naar een dikke 9. Is het de meest vitale manier van werken? Misschien niet, maar het resultaat is het zeker waard en de dagen er na pak ik mijn rust. Aan het eind van de week ben ik weer prima in balans.

Herken jij het proces van creëren? Hoe zorg jij dat je scherp blijft en het juiste resultaat aflevert? Ik ben benieuwd naar jouw tips.

Share This