Nuttig bezig zijn. Iets wat wij mensen graag doen. Daar halen wij voldoening uit. We geven ons zelf een dikke high five als we de laatste “to-do” van ons lijstje kunnen strepen. Daarna is het tijd voor ontspanning (het aangename). Maar wat nou als dat nuttig zijn eigenlijk nooit klaar is. Of erger nog, het ten koste gaat van onze energie? Dan is de eerstvolgende to-do het lezen van deze blog.


Eerst het nuttige dan het aangename

Het zit er al van kleins af aan in. Eerst je kamer opruimen, dan mag je buiten spelen. Je moet eerst het nuttige (of het nodige) af hebben, dan pas is er ruimte voor het aangename. Klinkt logisch. Totdat je kijkt naar je dagindeling en het er eigenlijk op neer komt dat er nooit “echt” tijd is voor het aangename. Even nog een e-mailtje aan die ene klant sturen, de ramen moeten hoognodig weer een keer gelapt worden en ik moet die ene vriendin eigenlijk nog terug bellen (is zeker aangenaam, maar komt nu niet echt uit).


Voor wie?

Hoe komt het dat er zo weinig ruimte is voor dat aangename? Wat mij opvalt is dat wanneer mensen alleen tijd besteden aan het nodige en het nuttige zaken, dit vaak wordt gedaan voor het plezieren van anderen. Anderen kan zijn werk, kinderen, partner, familie, etc. In eerste instantie wordt een ander er beter van. Wellicht haalt de persoon wel voldoening uit het resultaat, maar de motivatie ligt buiten diegene. Als je dit koppelt met de regel van vroeger – eerst je kamer opruimen, dan spelen – zie je dat de overtuiging flink versterkt. Wanneer ik niet nuttig bezig ben (geweest) verdien ik geen beloning. Of sterker nog, dan stel ik teleur.


Eerst het aangename dan het nuttige

Waarom is het dan zo belangrijk om tijd te maken voor het aangename? Het aangename, ontspanning zorgt voor letterlijke ontspanning van je lijf en je hoofd. Op dat moment heeft jouw lijf de tijd voor een zorgvuldige stofwisseling. Jouw hoofd heeft de tijd voor het werken van alle binnengekomen informatie. Dit verlaagt je stresslevel en het vergoot je energie. Kortom je krijgt een fit lijf en een fris hoofd. Na deze ontspanning heb je weer voldoende energie voor het nodige en het nuttige. Je werkt je to-do-lijst sneller af. Tijdens het teamoverleg kom jij met de juiste oplossing voor die ingewikkelde casus en het 10-minutengesprek met die “lastige” juf verloopt in eens een stuk soepeler.

Opdracht

Het is tijd om het aangename nuttig te maken. Hiervoor is het essentieel om dingen te doen waar JIJ energie van krijgt. Dingen die er op gericht zijn dat JIJ er beter van wordt. Eventueel ook iemand anders, maar in ieder geval jij. Ben je er klaar voor?

  1. Neem minimaal een dagdeel, maar het liefst een hele dag vrij van je werk. Ja echt!
  2. Zorg dat je alleen bent. Ook al is het fijn om tijd met je partner en/of kinderen door te brengen. Deze opdracht is voor jou.
  3. Ga die (mid)dag iets doen waar jij blij van wordt en kies iets waarbij het resultaat onbelangrijk is (“Ik wordt blij van een schoon huis” telt niet. Je geniet niet van het schoonmaken, maar van het resultaat). Ga lanterfanten, flierefluiten, pierewaaien. Ga.
  4. Indien nodig: geef jezelf de tijd/ruimte om te wennen aan het niet nuttig zijn – wat dus heel nuttig is. Komt er bijvoorbeeld een schuldgevoel in je op, druk dit gevoel dan niet weg. Geef het de ruimte om er te zijn, zodat het langzaam minder kan worden.

Lees jij dit en denk jij bij jezelf: maar daarvoor kan ik toch geen vrij nemen van mijn werk? Dit is belachelijk!! Begin dan weer boven aan dit blog, lees het met aandacht en sta stil bij de gedachten die er door je hoofd gaan. Ben je dan weer op dit punt belandt? Doe dan je stoute schoenen aan en doe het!


Conclusie

Wij zijn graag nuttig bezig. Enerzijds halen we hier voldoening uit, maar soms gaat dat ten koste van onszelf. We kunnen nou eenmaal niet de hele dag nuttig bezig zijn, tenzij we het nut van ontspanning gaan inzien.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het nuttig maken van het aangename? Meld je dan aan voor een powersessie: jouw energie de baas.

Share This