“Dan maak je maar zin” een zinnetje die ik als kind (en volgens mij ieder kind) regelmatig te horen kreeg. En misschien ben jij zelf vader of moeder en zeg jij dit ook tegen jouw kids. Er zijn nou eenmaal dingen die moeten gebeuren, ook al hebben we er geen zin in. Maar tot waar gaat die grens? Wat is het verschil tussen geen zin en tegenzin? En wanneer is het genoeg?

Routine

Een hele hoop dingen doen we uit gewoonte. We doen hetzelfde werk als gisteren, zaterdag is wasdag en dikke kans dat we al jaren (ongeveer) dezelfde vrienden hebben. Naast onze dagelijkse routine, kunnen ook negatieve dingen gewoonte worden. Wanneer je al maanden elke nacht om 3.00 uur naar het plafond ligt te staren is dat inmiddels gewoon geworden. Je staat er eigenlijk niet meer bij stil dat dit niet gezond is of dat je eerder wel het klokje rond kon slapen. Misschien is het zelfs gewoon geworden dat je elke morgen jezelf uit bed sleept, de dag op automatische piloot overleeft en ’s avonds uitgeblust op de bank ploft. Het is gewoon geworden dat je je niet echt fit voelt.

Het gaat niet vanzelf over

Voel jij je niet echt fit? Dan is het aan jou om verandering aan te brengen. Wanneer jij niets veranderd, zal de situatie ook niet veranderen. En ik weet het, het doorbreken van routine is lastig en vaak spannend. Zo niet dood eng! Ruim twee jaar geleden was het voor mij gewoon geworden dat ik slecht sliep, dat ik op mijn werk altijd achter de feiten aan liep en dat ik in het weekend te moe was om naar een verjaardag te gaan. Dat wanneer iemand een flauwe grap maakte ik die eigenlijk niet kon hebben. Ik wist toen niet goed wat het was, maar één ding wist ik zeker. Als ik niet ingrijp, dan wordt het alleen maar erger. Het was tijd om voor mezelf te kiezen.

Geen zin vs tegenzin

Voor mij zit er nu een duidelijk verschil tussen geen zin en tegenzin. Ik merk dit aan mijn gedrag en aan de signalen van mijn lijf. Heb ik geen zin om te stofzuigen, dan ga ik eerst dat ene interessante artikel lezen, dan nog een youtube filmpje kijken, enz. Kortom, ik ga dingen uitstellen omdat ik er geen zin in heb. Tegenzin is anders. Bij tegenzin voel ik dit heel duidelijk in mijn lijf. Ik krijg een knoop in mijn maag of ik ga me suf piekeren. In ergste geval krijg ik letterlijk het gevoel: ik wil dit niet! Daarnaast herken ik ook steeds beter wanneer ik iets spannend vind, maar het wel graag wil doen om iets te bereiken. Omdat het belangrijk voor mij is. Wanneer ik bijvoorbeeld op een podium sta om te presenteren vind ik dat spannend, mijn lijf bibbert een beetje en ik voel dat mijn wangen warm worden. Toch is dit geen negatieve ervaring. Ik geniet ervan te zien dat ik mensen kan enthousiasmeren of zelfs kan raken. Ik merk duidelijk het verschil tussen zin, geen zin en tegenzin.

Luister

Hoe lastig ook, je hebt altijd een keuze. En je kunt adviezen van mensen om je heen verzamelen – soms krijg je die zelfs al ongevraagd – maar alleen jij weet wat het beste voor jou is. Ik ben er van overtuigd dat wanneer jij kiest wat het beste voor jou is, dat dit een positief effect heeft op jou en iedereen om je heen. Wanneer jij goed in je vel zit en je energiek voelt, straal je dit uit naar je omgeving. Dat is veel waardevoller dan blijven zitten waar je zit of nog een stapje verder – jezelf wegcijferen voor anderen. Het is aan jou, om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw gezondheid en jouw geluk. Ik heb uiteindelijk mijn baan in loondienst verruild voor het ondernemerschap. Een onwijs spannend moment, maar ook heel logisch. Ik koos namelijk voor mijn gezondheid en geluk. Naast meer energie, gaf deze beslissing mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Ik voelde hoe belangrijk dit voor mij was om voor mezelf te kiezen en voor mezelf te zorgen.

Kom in beweging

Mijn beslissing kwam niet van de een op de andere dag. De uitvoering ook niet. Het begon met stapjes die uiteindelijk sprongen werden. Wil jij in beweging komen? Check dan deze tips.

1. Het gevoel, dat je niet op je plek zit, mag er zijn. Stop het alsjeblieft niet weg.

2. Ga met anderen in gesprek. Dit geeft meer zelf inzicht en een bredere blik op de situatie.

3. Begin klein. Net zo geleidelijk als de situatie begon, stuur je bij naar een nieuwe richting.

4. Blijf afstemmen met je gevoel of je de juiste richting op gaat. En is de stap groot of klein genoeg?

5. Ga niet voor zekerheid, maar heb vertrouwen.

6. Wees dapper. Ook al is het spannend, als het goed voelt, dan is het goed.

7. Zorg voor steun en durf daar ook om te vragen.

8. Onthoud dat keuzes nooit definitief zijn. Je kunt altijd opnieuw kiezen.

Conclusie

Sta af en toe stil bij de dagelijkse dingen die je doet. Heb je hier zin in of niet? Luister naar je lijf en maak keuzes die goed zijn voor jou. Oké, er zullen altijd dingen zijn waar je geen zin in hebt. Maar voorkom dat je dingen met tegenzin doet. Ga er vanuit dat mensen altijd het beste met je voor hebben, maar dat jij alleen weet wat goed voor jou is. En ik beloof het je, wanneer jij goed in je vel zit heeft dit een positief effect op jou en de mensen om je heen.

 

Foto: Aaron Burden

Share This