“ Zal ik dat bloesje aan doen of kies ik toch voor een t-shirt? En kan ik dan beter een zwarte broek of een jeans aan? En schoenen? Argh!! Ik heb eigenlijk niks om aan te trekken…” Fout! Je hebt juist te veel om aan te trekken. Wanneer je wat te kiezen hebt, moet je brein aan de slag. Maar te veel opties zijn eigenlijk helemaal niet fijn. Ze zorgen voor keuzestress. Soms zelfs voor lamheid. Je kiest niet. Wil jij meer energie? beperk dan het aantal (bewuste) keuzes op een dag. In deze blog geef ik je drie tips.


De keuze is reuze

Elke dag maken we zo’n 30.000 keuzes. Wat eten we vanavond? Ga ik fietsend of lopend naar het werk? Wat trek ik aan vandaag? En met de groei aan keuzemogelijkheden wordt het ons niet makkelijk gemaakt. Twintig jaar geleden dronk je koffie (of niet). Nu kun je kiezen uit cappuccino, espresso, latte macchiato, filterkoffie, bonenkoffie, koffie verkeerd. En echte koffiekenners kunnen waarschijnlijk nog vijftien soorten noemen. De opties zijn eindeloos.


En tegelijkertijd is de keuze is beperkt

Gelukkig maken we de meeste keuzes onbewust. We staan er niet (echt) bij stil. Wat zeg ik, zo’n 90{fb3c50e343393c6893a7fe075b0deeb3ee30eee05b33ad112f2eb70498fa0b86} van onze keuzes maken we onbewust. Toch kosten al deze keuzes wel energie. Tel daar bij op dat we maar een beperkt aantal keuzes per dag kunnen maken. Ga maar na als jij na je werkdag in de supermarkt loopt en je dan nog moet gaan bedenken wat je moet eten. “Euhhh….” Dat wil niet echt. Je energie is op. Je bent keuzemoe.


Keuzemoe 

Hoe meer keuzes jij maakt op een dag, hoe groter de kans dat jij keuzemoe raakt. Of zelfs keuzestress krijgt wanneer je belangrijke keuzes moet maken. Wil jij energie overhouden voor de essentiële beslissingen? Beperk dan het aantal keuzes. Check deze drie tips.


1. Verminder het aantal opties

Sinds deze winter heb ik mijn kledingopties flink verminderd. Zo heb ik maar één broek, een zwarte high waist skinny jeans. Na ja, één soort broek en daar dan een aantal exemplaren van. Wel zo fris hè. Nu voor de lente en zomer is er een jeans high waist skinny jeans bijgekomen. Wel zo fijn als het zonnetje flink aan het schijnen is. Het lijkt saai, maar ik vind het heerlijk. Ik hoef alleen nog maar te kiezen wat ik er boven draag. Er zijn zelfs mensen, Mark Zuckerberg bijvoorbeeld die houden het zelfs bij één outfit. Dat is mij iets té. Maar voor was ook de essentie, dan hoef ik niet te kiezen.


2. Routine

Wanneer je dingen op de automatische piloot doet, vergen zij een stuk minder denkkracht. In de ochtend hebben de meeste mensen wel een routine. Opstaan, douchen, aankleden, tanden poetsen, ontbijten (ja, dat is beter voor je gebit), lunch klaarmaken, opmaken, jas aan en gaan (of iets wat hier op lijkt). Maar dan? Als jij op je werk bent, hoe ziet je ritme er dan uit? En voor het slapen gaan? Hoe meer jij dit kunt standaardiseren, hoe meer energie je hiermee bespaart.


3. Kies

Stel een grens en kies. Wanneer je een nieuwe stofzuiger wilt kopen of je boekt een vakantie, doe onderzoek, maar bepaal van te voren een grens. Die grens kan een datum zijn, een beperkt aantal uur of het aantal zoekmogelijkheden (vijf winkels/websites). Anders blijf je eindeloos het web afstruinen zonder echt een bevredigend antwoord te vinden. Heb je de grens bereikt? Kies. Geloof mij, het wordt echt niet mooier, beter, goedkoper als je weken blijft dubben. En vind je later wel iets mooiers, beters, goedkopers? Dan mag je altijd opnieuw kiezen.


Conclusie

Wil jij goeie keuzes kunnen maken? Beperk dan het aantal keuzes die je (per dag) maakt. Het is aan jou om de keuzemogelijkheden zo veel mogelijk in te kaderen. Ga je uit eten? Bepaal van te voren of je vlees, vis of juist vegetarisch wilt eten. Maak het jezelf makkelijk. En kijk hoe ver je dit kunt doorvoeren in je dagelijkse keuzes.

Ik ben benieuwd. Welke keuzes maak jij vaak? Welke keuzes vind jij het meest moeilijk? En hoeveel kleding ligt/hangt er in jouw kast? Deel het in de comments.

Share This