“Hi griters. Ik ben er morgen niet bij. Groetjes Susan”. Zo zag mijn what’s app je er afgelopen maandagavond uit. Dit was stiekem wel een uitdaging. Ik was namelijk van plan te schrijven “Hi griters, Ik heb vanavond al gecombat, dus ik ben morgen niet bij de grit*. Groetjes Susan”. Een bericht dat ik er niet ben, mét de reden waarom ik er niet ben. Herken jij dat ook? ja is gewoon ja, maar nee is nee, want… Wil jij ook gewoon “nee” zeggen, zonder reden? Lees dan dit blog.


Automatische piloot: uit

Het gebeurt bijna automatisch. Wanneer ik niet naar een afspraak kom, geef ik aan waarom ik niet kan. Ik heb niet echt het gevoel die reden te moeten geven, ik doe het gewoon. Het koste mij afgelopen maandag wel wat moeite om dit anders te doen. Niet de moeite om het te durven zeggen, maar de moeite om gewoon te typen: ik kom niet. punt. Mijn automatische piloot ging uit en ik ging aan. Een mini out-of-my-comfortzone.


Sorry, ik kan niet

Wat mij betreft nog zo’n klassieker: sorry, ik kan niet. Je verontschuldigen dat je niet kan of iets niet neemt. In het verleden heb ik het ook veel gedaan. Sorry zeggen. Om van alles en niks. Totdat iemand anders zei “hou eens op met sorry zeggen”. Tja, eigenlijk was er niet echt iets om sorry te zeggen. Sindsdien heb ik mij voorgenomen om alleen sorry te zeggen als ik echt iets heb gedaan wat niet leuk voor de ander is. Maar dat is weer een heel blog apart ;-). Wanneer je “nee” zegt, hoef je daar dus niet voor te verontschuldigen. Tenzij de ander daar daadwerkelijk last van heeft.


Waarom niet?

Het kan voorkomen dat de ontvanger graag een reden wil. Ik zie dit voornamelijk als belangstelling. Een ander wil graag dat zijn/haar plaatje klopt en als jouw antwoord afwijkt van het antwoord dat hij/zij verwacht, dan roept dat vraagtekens op. Er is meer/nieuwe informatie nodig om het plaatje kloppend te maken. Ik zie het vooral als interesse van een ander en heb meestal niet het gevoel verantwoording af te moeten leggen. En wil ik er eigenlijk niks over kwijt? Dan zeg ik: “gewoon”. Ik kan ook smakelijk lagen om deze vlog van Steye van Dam.


Leugentje om bestwil

Dit is wat mij betreft een no-go. Wanneer je liever om half 10 in bed ligt dan dat je naar een verjaardag gaat, dan is daar helemaal niks mis mee. Je mag best zeggen dat je moe bent of geen zin hebt. Breng dit wel met tact en blijf vooral bij jezelf. Het voordeel van nee zeggen zonder reden, is dat je ook niet hoeft te liegen. Dubbele winst dus.


Conclusie

Nee zeggen zonder reden is iets wat een nieuwe gewoonte gaat worden. Mijn automatische piloot gaat uit en ik moet nieuw gedrag aanleren. Maar dat is mooi, want dit nieuwe gedrag geeft mij meer (zelf)vertrouwen. Yes! En wil de ander weten waarom ik niet kom of iets niet wil? Meestal leg ik wel uit waarom, want blijkbaar is nee zeggen vaak inspirerend voor de ander :-).

Zeg jij makkelijk nee? En dan met of zonder reden? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. 

 

*denk jij: wat zijn dat voor termen: grit en combat. Dit zijn beide groepslessen op de sportschool waar ik train.

Share This