Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Ik dacht dat dit mij aardig goed af ging. Tot vorige week. Toen sloeg lichtelijk de paniek toe. Ik kwam er namelijk achter dat het als zelfstandig ondernemer, zeker als starter, zeer onverstandig is om via de voorlopige teruggave van de Belastingdienst je hypotheekrenteaftrek te ontvangen. F*ck! Heb ik vorig jaar geld ontvangen waar ik eigenlijk helemaal geen recht op heb? Hoe ga ik dat in godsnaam terug betalen? Zijn er meer van dit soort dingen waar ik niets van weet? Ik moet echt een boekhouder! Heb jij wel eens geldzorgen of wil je weten hoe dit avontuur afliep? Lees dan dit blog.


Onaangename verrassing

In gesprek met een vriendin (ook ondernemer) kom ik er achter dat het niet goed is dat ik mijn hypotheekrente aftrek via de voorlopige teruggave ontvang. Mijn vriendin kon mij niet precies uitleggen hoe het zat. Ze had hier een boekhouder voor en die wist hoe dat zat. Ik dacht: daar moet ik straks maar eens in duiken. Na ons gesprek ga ik op onderzoek uit. Hoe meer ik lees, hoe zenuwachtiger ik word. Het wordt me min of meer duidelijk hoe het zit en dat geeft me geen goed gevoel. Sterker nog, ik word er flink ongerust van. Bang voor een terugvordering van de Belastingdienst. Maar vooral een gevoel van machteloosheid en falen komt naar boven. Waarom weet ik dit niet? Maar ook: hoe had ik dit kunnen weten? En zijn er nog meer zaken waar ik niet(s) van weet? In eens zakt het kaartenhuis in elkaar. De situatie is niet meer te overzien en dat is mijn fout.


Help!

Met m’n handen in het haar bel ik een boekhouder. Ik vertel haar over mijn ontdekking en dat het voor mij tijd is om naar een boekhouder te gaan. Ze neemt de tijd om mij uit te leggen hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek. Oké, volgens mij begin ik het te snappen. Door haar uitleg krijg ik sterk het gevoel dat het echt tijd is om dit soort zaken over te laten aan een expert en die expert heb ik in haar gevonden. Ik maak met haar een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Een kennismakingsgesprek waarin zij ook al een aantal zaken voor mij wil uitzoeken. Fijn! Na het telefoongesprek voel ik me iets rustiger. Doordat ik nu weet hoe het zit, voel ik me wat minder machteloos. Ook voel ik mij trots dat ik hulp heb gevraagd. De eerste stap is gezet en dat voelt goed.


Waarom arme mensen domme dingen doen* 

Wanneer ik aan het eind van de dag terug naar huis loop, denk ik terug aan mijn vorige baan als consulent huurschulden. Het was voor mij soms lastig voor te stellen waarom mensen niet aan de bel trokken op het moment dat ze in de problemen zaten. Wanneer je hulp vraagt kun je immers naar een oplossing werken. Maar vandaag was een wijze les. Ik heb ervaren welk effect het heeft wanneer je grip op geld verliest. Ik heb er voor gekozen om wel hulp te vragen in de vorm van een boekhouder, maar ik kan me ook voorstellen dat het gevoel je tegen houdt. Dat je het liefst onder je dekbed wilt kruipen en dat je heel hard hoopt dat het probleem op wonderbaarlijke wijze vanzelf weer over gaat. Ook al weet je dat het rationeel niet zo is. Wanneer je zelf geen grip hebt, zie je de (weg naar de) oplossing ook niet. En dit kan je lam slaan.
* (lees meer op de correspondent)


Langzaam krijg ik weer grip op de zaak

Er zit een week tussen mijn telefoontje en de afspraak met de boekhouder. Ik merk direct welk effect de geldzorgen op mijn vitaliteit hebben. Ik ga er over piekeren en ik voel me onrustig. Ik kan me minder goed concentreren en heb minder zin om aan het werk te gaan. De twee dagen voor de afspraak word ik zelfs vroeg in de ochtend wakker en staar ik naar het plafond. Ik probeer weer in slaap te komen, maar dat lukt niet echt. Het is duidelijk – ik voel me gestresst. Gelukkig weet de boekhouder mijn zorgen voor het grootste gedeelte weg te nemen. De kans is groot dat ik vorige jaar niet te veel hypotheekrenteaftrek heb ontvangen. Sterker nog, wanneer we samen kijken naar de Belastingaangifte voor 2015, ziet zij dat iets verkeerd heb ingevuld waardoor ik waarschijnlijk te veel belasting heb betaald. Iets wat zij (samen met mij) opnieuw kan insturen waardoor ik dit geld weer terug kan krijgen. Al met al lijkt het met een sisser af te lopen. Ik ben pas 100{fb3c50e343393c6893a7fe075b0deeb3ee30eee05b33ad112f2eb70498fa0b86} gerust gesteld als we de aangifte 2016 (samen) hebben gedaan, maar voor nu kan ik in ieder geval weer rustig slapen vannacht.


Conclusie

Van financiële zorgen kun je flink in de stress raken. Voor mij lijkt het er op dat het om een stressvolle week ging die met een sisser (hooguit met een te overzienbaar bedrag) afloopt. Ik kan me nu nog beter voorstellen welk effect financiële zorgen op je dagelijkse leven hebben. Het heeft effect op je concentratie, je motivatie, je humeur en je fysieke gezondheid. Hulp vragen kost soms wat moeite, maar hulp krijgen neemt een enorme last van je schouders.

Herken jij mijn gevoel? Heb je zelf wel eens geldzorgen (gehad)? Hoe ben jij er mee om gegaan? En ben je ondernemer en heb je nog geen boekhouder? Echt doen! Het is onwijs waardevol en wie weet kun je er zelfs geld aan verdienen ;-).

Share This