Een aantal weken geleden had ik dubbelop feest. Op maandag lag ik in de stoel van de mondhygiënist en op donderdag in de stoel van de tandarts. Nu ben ik niet bang voor de tandarts, maar ik heb wel een gevoelig gebit. Voor mij is die stoel de ideale plek om mijn ontspanningsvermogen te testen. En van dat ontspanningsvermogen heb ik op andere momenten weer profijt. Wil jij ook het maximale uit je tandartsbezoek halen? Lees dan deze blog.


Aan de tand gevoeld

Laat ik voorop stellen dat de praktijk van de mondhygiënist en tandarts vol zit met fijne mensen. Ze zijn erg vriendelijk en zowel de mondhygiënist als de tandarts behandelen goed. Kortom, niks om me druk om te maken. De spanning begint als ik in de stoel lig en ze beginnen te peuteren. Wanneer de mondhygiënist begint met het verwijderen van het tandsteen. Of wanneer de tandarts met een koud watje op mijn gevoelige kies checkt of er echt geen gaatje aan het ontstaan is. Argh!


Goed begin

Wanneer de rugleuning omlaag gaat, ga ik ontspannen liggen. Dit is echter maar van korte duur. Als ze met die tangetjes begint is het uit met de pret. Ik focus mij volledig op wat er in mijn mond gebeurd en dat voelt niet echt fijn, soms zelfs pijnlijk. Wanneer ik met de aandacht naar de rest van mijn lijf ga, voel ik het effect. Mijn billen zijn flink aangespannen en mijn handen strak in elkaar gevouwen. Van top tot teen staat mijn lijf op spanning.


Blijven ontspannen

Ik begin mij bewust te ontspannen. Het eerste wat ik doe is mijn billen weer ontspannen. Dit zorgt er voor dat mijn rug en benen ook verzachten. Daarna laat ik mijn handen weer ontspannen op mijn buik rusten. Doordat ik dit doe, merk ik dat ik minder op het gepeuter in mijn mond let. Het voelt gelijk wat minder gevoelig. Helaas heeft deze oefening wel heel wat herhaling nodig want enkele minuten later lig ik weer met samengeknepen billen. Maar dan begin ik gewoon weer opnieuw. Net zo lang totdat de behandeling klaar is.


Actie – reactie

In deze situatie is er een duidelijke actie – reactie. Ik word letterlijk aan de tand gevoeld en mijn lijf doet er alles aan om zich er tegen te verzetten. Maar hoe vaak komt het niet voor dat ons lijf ongemerkt op spanning gaat staan en dit blijft staan? Een dag, een week of misschien nog wel langer. Door hier op te letten kun jij de spanning verzachten. Jij bent degene die jouw lijf laat merkten: het is oké. Ontspan. Wanneer jij de momenten herkent waarop jij spanning ervaart, dan kun jij ook snel(ler) zorgen voor ontspanning. Een volgende actie-reactie. Zelfs in de stoel van de tandarts.


Conclusie

De tandartsstoel is een ideale plek om je ontspanningsoefeningen te leren. Focus op je lijf en zorg ervoor dat je je bewust ontspant. Misschien wel elke twee minuten. Blijf oefenen en je zult zien dat naar de tandarts gaan een hele andere betekenis krijgt. Mijn tandartspraktijk heeft zelfs een bonus. Zij hebben een aantal stoelen met rugmassage. Zo fijn! Dan is niet ontspannen bijna onmogelijk.

 

Heb jij ook van dit soort plekken/momenten dat jouw ontspanningsvermogen op de proef wordt gesteld? Wat doe jij dan? Ik ben benieuwd naar jouw tips.

Share This