Op 3 juni 2015 werd ik geïnspireerd. Ik werd geraakt door de pitchers op het podium van TEDxSaxion Open Mic. Vijftien pitchers spraken drie minuten over een ervaring, een idee wat de wereld zou moeten horen. In mijn lijf voelde ik het borrelen: ik wil dat ook. Daar staan en mensen inspireren. Ik sprak het uit tegen een vriendin “volgend jaar sta ik daar ook”. Op 15 juni 2016 kwam mijn wens uit. Wat een avontuur! Wil je weten wat er aan vooraf ging en hoe ik de avond heb beleefd? Neem dan even de tijd, want het is een flink verhaal.

Een “idea worth spreading”

Begin april 2016 kwam de uitnodiging online. Heb jij een “idea worth spreading”? Meld je dan aan voor onze TEDxSaxion Open Mic. Opnieuw voel ik de energie door mijn lijf gieren. Ja! Ik heb een idee dat verspreid moet worden. Voor de aanmelding stellen ze de volgende vragen: Wat is jouw idee? Waarom ben jij de persoon om dit te vertellen en geef een  introductie van jezelf.

Ik wil super graag door naar het podium, dus ik pak het zorgvuldig aan. Ik beantwoord de vragen in een eigen document en vraag feedback aan vrienden. Dit helpt enorm! Met hun feedback worden mijn antwoorden nog concreter, levendiger en krachtiger. En niet onbelangrijk: alle Engelse taalfouten werden er uit gehaald :-). Mijn verhaal is klaar om ingestuurd te worden. In slowmotion voel ik mijn vinger op de mousepad landen en zie ik op mijn scherm dat de aanmelding wordt verzonden. Ik voel een rush. Wauw ik heb het gedaan! Dit wordt heel gaaf, maar ook vet spannend.

Notorious speaker coach boot camp

Hi there!
Congratulations, you’re in!
Whaaat?! Yes, you’ve made the first cut! You’re one step closer to our main TEDx stage. We’ve chosen 18 potential pitchers for our notorious ‘speaker coach boot camp’.

Yeah, I did it!! Ik ben door naar de boot camp! Voor de boot camp krijgen we ook de mogelijkheid om samen te eten. Dat is fijn, om de groep te leren kennen en even te acclimatiseren. Het is bijzonder om te ervaren dat er al snel een klik ontstaat. Ik voel mij verbonden met de groep omdat we samen dit spannende avontuur aan gaan.

Boot camp 1: presentatietraining

Voeten onder je heupen, borst op en heel iets naar voren leunend. Heen en weer lopen is een no-go, tenzij het lopen een doel heeft. Praat vanuit je buik… Wist je dat 70{fb3c50e343393c6893a7fe075b0deeb3ee30eee05b33ad112f2eb70498fa0b86} van je presentatie afhangt van je non-verbale communicatie? Er wordt flink wat tijd in dit onderdeel gestoken. De non-verbale communicatie wordt samengevoegd met de inhoud.

Maak een nieuwsgierigmakende openingszin, beschrijf je kernboodschap in één zin en sluit af met een smashing ending! Met deze drie zinnen doen we allemaal onze mini-pitch voor de groep. Het gevoel van zenuwen gaat nog een tandje hoger. En niet alleen bij mij, de zenuwen zijn voelbaar in de hele ruimte! Gelukkig hebben Nienke en Lars (de speaker coaches) daar wel wat voor: zenuwen bestaan niet! De onrust die je voelt is de energie die jou klaar stoomt, om jouw idee te laten horen aan de wereld!

Na 2,5 uur verlaat ik al stuiterend de ruimte. Een mengeling van enthousiasme en ontlading giert door m’n lijf. We mogen ons voorbereiden op onze pitch.

Oefensessie

Zorgvuldig als ik ben, vraag ik opnieuw vrienden om feedback. Ik nodig een aantal vrienden op maandagavond bij mij thuis uit om te oefenen. Vrienden waarbij ik mij veilig voel en waarvan ik weet dat zij mij van goede feedback zullen voorzien. En zo heb ik alvast mijn pitch in een kleiner groepje geoefend. Niet dat dit ontspannend is. Jemig, ik sta in m’n eigen woonkamer, voor mensen die ik goed ken en nog ben ik me een potje nerveus!

Gelukkig levert de avond mij veel op en wordt het steeds minder spannend. Ik oefen mijn pitch een paar keer en ieder keer wordt hij beter door feedback van mijn liefdevol kritische luisteraars. De komende dagen kan ik nog wat sleutelen, maar het grote verhaal staat. Fijn!

Boot camp 2: generale repetitie

Wanneer ik op de rode stip sta, ziet Nienke dat ik het spannend vind. Ze slaat een arm om mij heen en fluistert dat er allemaal lieve mensen tegenover mij zitten. “Spreid je armen en voel hun liefde”. Ik spreid mijn armen en kijk goed naar de groep. Yes, ik voel het! Ik haal diep adem en doe mijn pitch. Het gaat goed! Ik praat rustig en maak goed oogcontact met iedereen. Wauw, wat is dit gaaf!

Wanneer ik klaar ben, komt Lars naar mij toe voor de feedback. Hij vertelt dat ik een duidelijk verhaal heb. Het is concreet met één duidelijk voorbeeld. Mijn vergelijking tussen een mobiele telefoon en het lijf is perfect, want iedereen heeft een mobiel en iedereen heeft een lijf. Het is echt een goede pitch! Ik kijk hem aan en vraag “maar?”. Geen maar! Ik heb echt een goede pitch! Wauw, dat had ik niet verwacht. Ik doe een vreugde sprongetje. Mijn verhaal staat! Nu alleen nog maar oefenen, oefenen, oefenen en oefenen.

TEDxSaxion Open Mic

Het is woensdag 15 juni, DE dag. De weersvoorspellingen zijn niet al te best, dus begin van de middag pak ik alvast de trein. Tegen 15.00 uur ben ik bij Fooddock. 1,5 uur voordat ik verwacht word. Heerlijk! Ik heb alle tijd om te acclimatiseren. Ik neem de ruimte in mij op. Ik ga op de rode stip staan en oefen nog één keer mijn pitch. Oké, ik ben er klaar voor!

Tegen 17.00 uur hebben we een korte briefing met alle pitchers en krijgen we een laatste peptalk van Nienke en Lars. Daarna mogen wij ons buikje vullen met heerlijk eten van Fooddock. Wat een fijne voorbereiding is dat! Langzaamaan zie ik de eerste bekenden binnenkomen. Tim, mijn ouders, de eerste vrienden. Wat fijn dat zij er allemaal voor mij zijn!

En dat zij er voor mij zijn laten ze wel horen als ik het podium op stap. Wauw, wat een groot applaus en gejuich. Ik voel hun energie en liefde. Ik straal. Mijn pitch gaat echt onwijs goed! Mijn verhaal komt er vloeiend uit, ik breng het levendig over en ik maak goed contact met het publiek. Op een gegeven moment voel ik mijn benen trillen, wat spannend! Maar het geeft niet. Het gaat zo goed, dat ik er niet onzeker door word. Zoals Nienke en Lars zeiden, het is de energie die er uit komt. Vanuit mijn tenen naar de rest van mijn lijf. En vanuit mijn lijf de zaal in!

“And then, when your body is recharged, you will live a life full of energy! Thank you” Wauw, wat voel ik mij goed! Ik voel me trots, ik ontvang het grote applaus en doe een klein vreugde dansje. Dat gevoel is de rest van de avond niet meer stuk te krijgen. Mijn lijf zit bomvol energie! En ook de komende dagen teer ik daar nog lekker op.

We have 1, 2, 3 winners!

Op maandagochtend ontvang ik per e-mail de uitslag van de Open Mic. Ik scroll door de e-mail om te kijken of ik één van de drie ben! Nee. Helaas. Ik heb niet gewonnen. Ik voel me teleurgesteld en verdrietig. Ik doe m’n hardloopschoenen aan en ga naar buiten.

Wanneer ik een tijdje aan het lopen ben voel ik dat de teleurstelling weg zakt en plaats maakt voor trots. Ik ben helemaal geen verliezer. Ik ben een winnaar! Ik heb het onwijs goed gedaan, ik heb genoten van de avond en ik ben dankbaar dat ik het met mijn lieve vrienden en familie heb gedeeld. Ik recht mijn rug en ik adem de frisse lucht in. Ik voel me gelukkig!

Filmpje

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn pitch? Als het goed is komt eind juli het filmpje online. Dus nog even geduld, maar als het zover is zal ik hem zeker delen.

Share This