Je stelt een spannend telefoontje uit door eerst al je (onbelangrijke) e-mailtjes door te nemen. Bij het voornemen om gezonder te eten, hou je na de eerste chocoladereep al weer op, omdat het toch al mislukt is. Je wilt eerst nog die blogtraining volgen, voordat je begint met schrijven. Herken je dit gedrag? Het heet zelfsabotage. Je bereikt je doel niet, omdat jij je eigen proces saboteert. Wat is zelfsabotage, hoe herken je het en hoe doorbreek je het?

Zelfsabotage

Al een aantal weken, zo niet maanden, roep ik “ik wil wat met video doen”. Dit zeg ik tegen anderen, maar vooral tegen mezelf. Wanneer ik me (weer) voornam om een filmpje op te nemen of op Facebook live te gaan, vond ik dat ik daar een goed moment voor moest kiezen (zelfsabotage). “Volgende week dinsdag is een goed moment” dacht ik dan.

In het weekend voor het opnamemoment kreeg ik al wat last van mijn keel of werd ik snotterig. Op de dag zelf zat ik flink te hoesten of te snotteren. Nu ik het opschrijf, lijkt het glashelder, maar ik kwam er pas na de derde keer achter. De angst om te uiten sloeg mij letterlijk op de keel en mijn weerstand werd lager (zelfsabotage). Als vitaalcoach kon ik natuurlijk niet verkouden of hoestend voor de camera verschijnen. “Yes” dacht mijn lijf, ik zit weer veilig.

5 seconden regel

Zelfsabotage komt voort uit onzekerheid. Je weet niet wat er komen gaat. Je vraagt je af hoe een bepaalde situatie uit gaat pakken of hoe je leven er uit zal zien als je die stap naar verandering maakt? En dit hoeft niet persé negatief te zijn. Ik vind het rete spannend om een filmpje op te nemen. Laat staan om op Facebook Live te gaan. Aan de andere kant vind ik video een krachtig middel en heb ik er vertrouwen in dat dit voor mij een goed communicatiemiddel gaat zijn. Ik zie het als een toffe uitdaging, maar het blijft spannend om dat ik het nog niet (vaak) gedaan heb.

Graag deel ik deze prachtige TEDx Talk door Mel Robbins met je. Zij legt uit dat je lijf twee standen kent. Automatische piloot en noodrem. De automatische piloot is voor de dagelijkse dingen. Wanneer je iets spannends gaat doen (zowel positief als negatief) dan denkt je lijf “STOP!”. Het wil je beschermen tegen een onaangenaam gevoel. Tussen de gedachte om iets spannends te doen en je lijf die aan de noodrem trekt, heb je 5 seconden. 5 seconden om op die leuke dame of vent af te stappen, 5 seconden om die super vette, maar te dure sneakers te kopen. Onderneem je geen actie? Dan hoppa, staat de noodrem er op.

Lef

Heb je dan alleen die 5 seconden? Nee, je hebt nog 1 optie: lef! Ook al vind je het rete spannend, heb je klamme handen, een droge mond….. DOEN! Want naast dat het rete spannend is, is er vaak ook een verlangen om het wel te doen. En dat verlangen vertelt jou wat je op dit moment nodig hebt. Je kunt niet negeren wat jij nodig hebt. Het is jou taak om met beide handen vast te grijpen wat jij nodig hebt.

Ik weet dat video voor mij een kracht middel is om in te zetten in mijn bedrijf. Ik voel dat ik hier mee wil gaan werken. Dus ondanks dat ik het rete spannend vind druk ik op ‘record’. Ik begin te praten en halverwege kom ik niet meer uit mijn woorden. Ik druk op stop en begin op nieuw. Soms komt er een half verhaal, soms druk ik al op stop voordat er überhaupt één woord uit kwam. Volgens mij is het uiteindelijk versie 20 die ik online zet. “Yes!”

Van zelfkennis tot zelfontplooiing 

Wil jij zelfsabotage doorbreken? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Doe jij wel eens dingen die nieuw zijn? Dingen die je spannend vindt?
  2. Ben jij je bewust van het gevoel wat dat bij jou oproept?
  3. Herken jij de signalen die jouw lijf uit bij die spanning?

Heb jij door dat je jezelf aan het saboteren bent? Dan ben je klaar voor de volgende stap: kom in actie. Dat is niet makkelijk, dat weet ik. Maar door in actie te komen ontwikkel jij jezelf. Let maar op! Als jij actie onderneemt voel jij je dapper, sterk en vol zelfvertrouwen. Het geeft je energie! En niet alleen op dat moment. Bij een volgende spannende situatie heb je deze portie lef al op zak!

Ik ben benieuwd naar jouw zelfsabotage-moment. Wanneer saboteerde jij jezelf en wat deed je toen? En kwam je toch in actie? Deel het met mij hieronder of reageer op mijn social media post.

Share This